Залізодефіцитна анемія - найпоширеніше в світі захворювання після вірусних інфек- цій.
За даними ВООЗ, близько 30% населення земної кулі страждають від анемії. Чому нам не вистачає заліза і що з цим робити?
Механізм простий: крововтрати
Найчастіше жертвами дефіциту заліза стають молоді жінки, які щомісячно, природним чином, втрачають кров. А також вагітні, які постачають кров'ю не тільки себе, але і дитину.
Приблизно третина жінок дітородного віку страждають від анемії, а серед вагітних - майже половина. Механізм простий: крововтрати понад 1 ч. ложку в день призводять до дефіциту заліза.
Крім того, підвищена потреба в залізі - у дітей і підлітків. І нарешті, багато захворювань призводять до внутрішніх кровотеч - про що можна і не здогадуватися, поки ви не прийшли до лікаря. Тому хоча б раз на рік треба робити клінічний аналіз крові.
Час робити аналіз
Залізо необхідне всім клітинам для підтримання їх життєвих функцій. І його дефіцит може проявлятися швидкою стомлюваністю, зниженням працездатності, задишкою і серцебиттям при фізичному навантаженні, блідістю, випаданням волосся і ламкістю нігтів, заїдами, сухістю шкіри.
Особливо яскраві симптоми недокрів'я - при вегето-судинній дистонії й гіпотонії. Може знижуватися кислотність шлунка - і якщо ситуацію запустити, вона вже не відновлюється. Відбуваються зміни смаку та нюху...
Наприклад, людина починає їсти крейду, сиру крупу, їй подобається смак побілки або запах бензину. Але дефіцит заліза може протікати без цих ознак.
Здоровий організм так адаптується, що аналіз у молодої жінки показує дуже низький рівень гемоглобіну, але при цьому вона каже, що відмінно себе почуває. Звичайно, з дефіцитом заліза організм може справлятися самостійно, тобто пристосовуватися до нього, але це можливо тільки у здорових людей.
Яблука та яловичина
Гречку і гранати з цією метою їсти безглуздо. У гранаті заліза дуже мало - він тільки кольором схожий на кров.
У гречці його більше, але з рослинної їжі залізо в принципі всмоктується дуже слабо - воно знаходиться там у формі, яка погано засвоюється. Тому, наприклад, яблук треба з'їдати не менше 2 кілограмів у день, щоб не було дефіциту.
Чого, звичайно, майже ніхто не робить... А ось залізо з тваринної їжі організм засвоює набагато краще: 25% з яловичини, до 12% з печінки, з риби - 8-10%. Раніше вважалося, що хороше джерело заліза - яловича печінка, але дослідження показали, що звідти воно засвоюється теж невідмінно.
Норму заліза ми можемо отримати, з'їдаючи 100 грамів м'яса щодня. Але організм влаштований так, що він може засвоїти з їжею тільки обмежену кількість заліза - 2 мг на добу.
Тому ці 100 грамів м'яса можуть попередити розвиток анемії у здорового чоловіка без виразкової хвороби шлунка, без гемороїдальних кровотеч... Тобто у людини, яка не втрачає кров.
Ось йому буде достатньо заліза, яке він отримує з їжею - але за умови, що йому вистачає вітаміну С, який необхідний для засвоєння заліза. А оскільки у всіх молодих жінок йдуть постійні крововтрати, то заліза, яке вони отримують з їжею, як правило, їм не вистачає.
Надлишок заліза може виникнути при ін'єкціях препаратами з ним або при постійному переливанні крові. А при тій дозі, яку всім рекомендує ВООЗ - 1 таблетка на день в профілактичних цілях, навіть тим, у кого немає симптомів недокрів'я - такого ризику немає.